Wednesday, June 1, 2011

Galium mollugo - Galium album

Lyhyt lisäys edelliseen postaukseen mataroista.
Kuten Terttu kommentoi, niin Galium album, paimenmatara, on eri laji kuin Galium mollugo, etelänpaimenmatara. Nämä paimenmatarat, millä olen värjännyt ja mitä pihallamme kasvaa, ovat siis lajia Galium album, ja niillä olen saanut kyllä korallinpunaista vuosi sitten. Cardonin kirjassa on vertailtuna eri mataroiden sisältämiä väriaineita, ja siellä puhutaan, Galium mollugosta, mutta onko se sitten tämä etelänpaimenmatara, vaiko paimenmatara? Googlella en löytänyt yhtäkään englanninkielistä sivua, jossa olisi pidetty G.mollugo eri lajina kuin G.album, ja nimitykset ovat siis sekaisin, jos yrittää etsiä tietoa netistä. Suomenkielisiltä sivuilta löysin tämän, jossa on juttua ja kuva etelänpaimenmatarasta.
Toisaalta eihän nimellä ole merkitystä, jos kasvi antaa haluttua väriä, mutta kyllä oikeat nimet kuitenkin ovat tärkeitä. Jos joku muu koettaa värjätä minun reseptilläni, niin koko värjäys voi epäonnistua, jos kasvilaji onkin väärä. Täytyy tietää, mitä kerää.

IN ENGLISH
A short addition to my previous posting about bedstraws. Terttu commented that Galium album is a different species than Galium mollugo, which is more southern species, bigger and more upright. It's Finnish name is etelänpaimenmatara (Southern hedge bedstraw), and it has been found only in couple of locations in Finland, while Galium album is very common.
Galium album is the bedstraw which is growing near our house, and with which I have dyed with last spring and gotten coral red. In Cardon's book there is a comparaison of the dyestuffs in different bedstraws and there is mentioned Galium mollugo, does this refer to the southern species or to the one growing also here. When I googled, all sources in English say G.mollugo is a synonym to G.album. So this is confusing. In Finnish websited I found this with a picture and more about this southern species, but only in Finnish.
On the other hand the name doesn't matter, if you get the right color, but the names are important. When someone else tries to follow my instructions, if they have the different species, then it might matter. You have to know what species you are using.

3 comments:

  1. Jatkan vielä juttuani näistä Galium-lajeista kertomalla, mistä tietoni ovat peräisin:
    Helsingin yliopiston kasvimuseon julkaisema lehti Lutukka teki sivuillaan 2005 (Vol.21:2 s.41-85) lisäyksiä entiseen Retkeilykasvion (4.painos)tietämykseen lajeista, mm. heimoon Matarakasvit ja sukuun Galium (s.67). Siinä tuo G. album erotetaan omaksi lajiksi, G. mollugo omakseen. Mollugon kotialue on Keski-Eurooppa, albumilla laajempi,Euraasia.

    Retkeilykasvion 4. eli viimeisin painos julkaistiin 1998, se esitteli vain Galium albumin ja sanoi sillä olleen aiemmin nimi mollugo (G. mollugo auct). Kun tietämys lisääntyy, niin tavallisesti myös lajeja tulee lisää.

    ReplyDelete
  2. Kiitos tiedoista.
    Yritin etsiä netistä levinneisyysalueita, mutta en kerta kaikkiaan löytänyt kun joka paikassa vain ne laitettiin synonyymeiksi ja eikä voinut tietää kummasta sitten oikeasti puhuttiin. Tiedätkö miten yleinen G.album on Euroopassa ja Briteissä, vai onko siellä vain G.mollugoa?

    ReplyDelete
  3. Huomenta! Early birds get a worm, mutta tässä tapauksessa on samanlaista arvailua tulossa kuin itselläsi. Galium album näistä kahdesta on selvästi vitaalisempi laji, ja leviää nykyisinkin voimalla, jopa on nielaisemassa kokonaan Galium verumin eli keltamataran Suomesta risteytymällä ja tuottaen piennarmataraa G. x pomeranicum, joka taas puolestaan risteytyy takaisin kantalajeihinsa ja keskenään, joten se laji on vaihtelevan näköinen.
    Mollugoa on Suomesta tavattu satama- ja varastoalueilla ja sodanaikaisilla leiripaikoilla, mutta en tiedä, onko viimeaikaisia havaintoja.

    Yliopistomme on osallisena hankkeessa Flora Nordica, jossa kasvilajien tiedot esiintymiskarttoineen julkaistaan aika ajoin niiden heimojen osalta, jotka ovat ns. valmiit. Tämä prosessi on jatkunut jo kauan, 24. vuosi menossa eikä ole vieläkään valmista. Viimeksi eli 2010 ilmestyneessä osassa oli heimoja Thymelaceae-Apiaceae.

    Kasvimuseon henkilökunnalla varmaan olisi saatavilla enemmänkin tietoa tästä lajiparista!

    ReplyDelete